Søk
Close this search box.
nini new
ninni inne på camp asker
lilla pil
Usikker på om du egner
deg som fosterhjem?
 
TA TESTEN

På camp for mestringfølelse

Camp Asker ligger på Bergvang gård, i idylliske omgivelser rett ved Semsvannet i Asker.

Hit kan gutter og jenter med ulike behov for hjelp og støtte. Noen bor hjemme hos sine biologiske foreldre og noen bor i fosterhjem. De kan komme hit og få mestringsopplevelser, aktivisering og hjelp med sin egen utviklingsprosess.

På Bergvang gård er det et yrende dyreliv. Gården er hjem for både hester, griser, fugler, lama og alpakka, kyr og ikke minst en hel skare huskyer. Her arrangeres det camp hele året igjennom. Barna kommer fredag ettermiddag, og blir til søndag ettermiddag. 

Barna på Camp Asker kommer hovedsakelig til oss gjennom henvisning fra kommunal barnevern- eller helsetjeneste. Selv har barna ofte behov for mestringsøvelser og det å øve på sosiale ferdigheter, samt få et avbrekk fra det vanlige livet sitt.

Start video
Kompetente ledere

Det er fire forskjellige grupper på Camp Asker, som har hver sin leder og hver sin stab. De som er ledere har barnevernfaglig eller tilsvarende utdannelse. I tillegg får de veiledning dersom behovet skulle oppstå. Blant staben finner man blant annet barnevernstudenter, pedagogstudenter, førskolelærere, kunststudenter, tømrere og man andre forskjellige yrker. For mange av dem er dette en spennende ekstrajobb i tillegg til studier eller jobb. Alle som jobber på Camp Asker har fått opplæring i traumesensitivitet gjennom Familiehjelps samarbeid med RVTS.

I tillegg er det ofte ungdomsarbeidere med, som selv kunne vært på Camp Asker som deltakere, men i stedet tilbys å jobbe der i helgen som en del av ledergruppen. Dermed får hjemmet avlasting, mens ungdommene opplever mestring.

Engasjert

Nini Karine Torp er teamleder på Camp Asker. Hun er klinisk barnevernspedagog, med spesialisering innen sped- og småbarn og tilknytning. Selv har hun syv barn, forteller hun: Fem egne barn, og to fosterbarn. Rollene som syvbarnsmor og leder for Camp Asker trenger ikke skilles, mener hun. I stedet forenes de i ønsket om å gjøre verden til et bedre sted. Barna hennes begynner i tillegg å bli ganske store, og fosterbarna er snart voksne. Og flere av barna er også engasjert i å jobbe på Camp Asker. 

camp asker

–Det er mye mennesker, og dyr, i livet mitt. Det er fordi jeg er glad i at det skjer ting, jeg har mye krefter og energi. Og jeg er et engasjert menneske, som gjerne gjør flere ting på en gang. Det er dette jeg vil bruke livet mitt på. Jeg synes det er fint.

Som regel er det rundt seks ledere tilstede på en helg, litt avhengig av behovene til barna som deltar. Nini Karine forteller at hun bevisst har ansatt ledere med forskjellige personligheter på Camp Asker. Dette fordi at barna skal se at det er mange forskjellige måter å være voksen på. Men uansett alder eller personlighetstype så stortrives alle med å jobbe der, forteller hun. 

– For det første er dette mennesker som brenner for det å kunne gjøre en forskjell for barna. Så tror jeg det handler mye om at dette er et veldig godt sted å være. De gleder seg til å komme på jobb, og har det veldig hyggelig her. Hver gruppe har på en måte sin egen kultur, som lages av de som ledere i gruppa, og barna i gruppen. Gruppene bygger sitt eget system, selv om de er basert på de samme grunntankene.

Hvisking i natten

Det er som regel rundt ti barn som deltar på en helg på camp, i et aldersspenn fra rundt seks til tretten år. Når barna kommer til Camp Asker er det første som skjer at de spiser tacomiddag sammen. Det vil si etter at alle har laget middagen i fellesskap. Så løper de ut og leker mørkegjemsel, mater dyr, sparker fotball eller andre uteaktiviteter. Fredag kveld er det kosekveld, hvor de enten ser en film, spiller spill, leser eller noe annet trivelig. Når de har lagt seg ligger de på soverommet og hvisker med vennene sine. Og det er mer spesielt enn man skulle tro. 

– Dette er barn som ikke hvisker så mye i natten som andre barn. De er ikke så ofte på overnattingsbesøk, eller har venner som overnatter hos dem. Så vi tenker at det er viktig at de får gjøre det her. Men, det er ikke lov til å gå ut av sengen før klokken syv neste morgen. Derimot kan de få ligge til klokken ni dersom de vil det. 

semsvannet

Neste dag starter med boller og kakao, før det er fellesfrokost. Så skal alle ut og gjøre aktiviteter. På Camp Asker er en av filosofiene å gjøre mye ut av lite – altså at de gjør enkle ting, men sørger for å gjøre de på en veldig hyggelig måte. Det kan være ting som å bruke tid på å lage et bål, og så sitte rundt bålet sammen. Eller ri en lang tur på hest, prøve hundekjøring med de mange huskyene som bor på gården, gå turer, bade i Semsvannet på sommeren eller besøke skøytebanen på Risenga om vinteren, og mye annet. 

– Dette skal ikke være et stort sirkus, men heller enkle aktiviteter som gjøres med glede, overskudd og lekenhet. Et annet viktig poeng er å sørge for at alle mestrer, på en eller annen måte. Dersom man for eksempel er veldig redd for hester, blir man ikke tvunget opp på hesten. Da får man heller hjelp til å mate den, eller for eksempel rense en hov. Alle skal gå fra aktiviteten med en følelse av «dette fikk jeg til», slik at vi bygger dem opp. 

Utmattet av opplevelser

På lørdag er det fellesmiddag og kosekveld igjen, på samme måte som fredag. Og helgeoppholdet med mye frisk luft og uteaktiviteter kan ta på, forteller Nini Karine. Barna sovner gjerne veldig sent på fredag, men veldig tidlig på lørdag. 

Søndag morgen sover de gjerne litt lengre, før det serveres en stor frokost med egg og bacon. Etter ny hyggelig aktivitet og litt mer mat, er tiden kommet for å dra hjem. Og da er alle helt utslitte, etter en spennende og innholdsrik helg. Inkludert de voksne, sier Nini Karine. 

– Alle vet hvor godt og viktig det er å ha noe å glede seg til. Jeg blir veldig rørt når jeg tenker på det, for jeg vet det betyr så mye for mange av barna. Det å ha et sted hvor man både vet at man er elsket og ønsket, og hvor man føler at man får til ting, det er det aller viktigste. 

Jobber med endring

Men det er ikke bare idyll og harmoni på camp. Tvert imot oppstår det ofte vanskelige situasjoner. Barna utfordres og forsøker ukjente og vanskelig ting, og dette kan føre til sammenstøt. Barna kan bli uvenner, de må vente på tur, de taper i spill, må tåle at andre er flinkere enn dem til enkelte ting, og de må gjøre ting de egentlig ikke tør. Men så tør de å forsøke, og så vokser de på opplevelsen. 

– Dette er barn med traumer, som kan ha kort lunte. Og de trigges, men det vil vi at skal skje når de er på camp her. Barna må takle vanskelige situasjoner, fordi det er da vi kan jobbe med endring. 

mestringfølelse

Nini Karine Torp er teamleder på Camp Asker.

En helg på Camp Asker kan altså være veldig bra for barna som kommer hit, på flere måter. I tillegg får familiene barna bor hos en liten pust i bakken, vitende om at barna har det trygt og godt. Nini Karine understreker at de ikke ringer hjemmene til barna med mindre det er helt nødvendig, eller hvis man har ytret ønske om en oppdatering underveis. Dermed kan de ta helt fri den helgen, og så sees man igjen på søndag når barna er ferdig på camp. 

– Nøkkelordet her er trygghet. Det skal trumfe alt annet.

lilla pil
Usikker på om du egner
deg som fosterhjem?
 
TA TESTEN