Søk
Close this search box.
Camp Finnskogen
Usikker på om du egner
deg som fosterhjem?
 
TA TESTEN
Finner roen i skogen
Dypt inne i Finnskogen kan barn og ungdom med utfordringer få oppleve skogens ro – og mestring.

Camp Finnskogen ligger på Grue på Finnskogen. Stort lengre fra «asfaltjungelen» kan man ikke komme – Finnskogen er en skog som strekker seg fra Kongsvinger til Trysil, og her er det lite folk og mye dyr. Både ulv og gaupe, bjørn, elg, rådyr og skogsfugl holder til i området. Ikke minst så er det et fantastisk område for barn å få utfolde seg i, og bli glad i.

Herlig område for barn

Grunnleggeren av Familiehjelp, Lars Fengsrud, vokste opp på Finnskogen. Han visste dermed meget godt hvor bra området kunne være for viltre barn og ungdommer, og skjønte at det måtte være mulig å benytte seg av det i arbeidet.

Den tanken ble den første lille spiren til det som skulle bli Camp Finnskogen. Men det var et stykke derfra, til det man har i dag. På den aller første turen Lars gjorde med ungdommer som vi jobbet med, bodde de i en koie uten innlagt strøm eller vann. Noen konkret plan for hva de skulle bruke helgen til, hadde de ikke. Men det fungerte likevel, og såpass godt at Lars skjønte at dette måtte de bygge videre på. Dette var i 2007, og det var ingen som drev med denne typen avlasting for disse barna på den tiden. Lars begynte derfor å lete etter et egnet sted de kunne leie, og få satt det hele mer i system.

Tilpasser seg behovene

En stund holdt Camp Finnskogen til på Bekkola, men så trengte en av ungdommene en institusjonsplass. Vi forsøker så langt det lar seg gjøre å tilby det som er etterspurt og som det er behov for. De bestemte seg derfor for å gjøre om Bekkola til et ungdomshjem. Dermed trengte man et nytt sted å ha Camp Finnskogen, og man endte opp på stedet hvor Camp Finnskogen fortsatt holder til. Siden har det utviklet seg med langt bedre struktur og fasiliteter.

Dagens hytte er flott, og har selvfølgelig både innlagt vann og strøm. Men også innholdet i Camp Finnskogen, hva det er og hva det består i, har hatt en veldig utvikling de siste årene.

Ut i naturen

Marthe Langmoen er teamleder på Camp Finnskogen. Hun har utdannelse innen psykologi, begynte å jobbe for Familiehjelp for to år siden. Hun forteller Camp Finnskogen er et sted for barn som av forskjellige grunner trenger avlastning. Og ikke minst så får de oppleve noe annet enn grå betong og triste omgivelser.

Camp Finnskogen ligger rett ved et stort vann hvor man kan fiske, padle i kano eller stå på paddleboard. De går turer i skogen, sover ute i hengekøyer og gapahuker som er utplassert på området, og er generelt sett mye utendørs.

– Dersom vi skal sove ute kan vi bruke en hel dag på å organisere det. Bestemme hvor hengekøyen skal henge, og så videre. Vi bruker masse tid, planlegging og lek på den ene ekskursjonen. Det handler rett og slett om å være ute, bruke kroppen sin og naturen. Vi lager en ny campplass hver gang vi skal sove ute, starter på nytt. Disse tingene utfordrer barna på ting de ikke gjør så mye av hjemme, som å være ute i naturen, bære steiner og ved, henge opp hengekøyer og slikt.

Tilhørighet

Noen av barna bor i fosterhjem, hvor familien skal ha avlastning en helg eller to i måneden. Andre har ADHD, angst, dårlig selvbilde eller andre utfordringer, og trenger å trene på mestring og sosiale ferdigheter. Vi forsøker å fordele de på ulike grupper, slik at alle barna får sin plass og kjenner tilhørighet til gruppen sin. Det er et vidt spenn på hva slags barn som kommer hit.

Mangfold er bra, men samtidig ser man at like barn leker best. Vi forsøker derfor å plassere barn som har litt likt utgangspunkt i samme gruppe. Vi prøver å unngå at det blir unødvendig store forskjeller med tanke på hva de har opplevd, og hva slags nivå av mestring de har. Det er jo vondt at så mange barn har så vond «bagasje», men slik er det.

Marthe forteller at lojaliteten de unge gjestene har til hverandre, og tilhørigheten som skapes innad i gruppene, er unik. Noe av forklaringen er alt de har til felles, til tross for sine forskjeller.

– Dette er barn som hele tiden spiller seg ut sosialt på skolen. De gjør dumme ting i klassen, og mot venner. Andre barn, som ikke har de samme utfordringene og ikke har opplevd de samme tingene, blir redde og trekker seg unna. Da blir det vanskelig å bli invitert inn i varmen igjen. Mens her kan vi ha barn som sier og gjør dumme ting, og som blir kjempesinte. Etter at de har fått roet seg ned i noen minutter, enten sammen med en av de voksne eller alene, kommer de tilbake til gruppen og alt er bra igjen.

Det spiller ingen rolle hva du gjorde for fem minutter siden, sier Marthe. Alle har forståelse for at man kan ha mye følelser, og voldsomme følelser.

– På Camp Finnskogen er det rom for sånt. Og dette er noe barna kanskje ikke opplever ellers, hverken på skolen eller andre steder, avslutter Marthe.

Lurer du på noe?

Har du spørsmål angående tjenestene våre?

 
 
SE SPØRSMÅL OG SVAR »